2010-07-30 14:55:17• hírek • Szatmár.ro

Hulladékgyűjtés

Szelektíven kell gyűjteniük a szemetet a Szatmár megyei közintézményeknek is ősztől.

Háromezer lejes pénzbírságot kockáztatnak a közintézmények, ha októbertől nem szelektív módon gyűjtik a hulladékot. Az erre vonatkozó törvény augusztus 5-én lép hatályba, a jogszabály 90 napos türelmi időt engedélyez az előírások alkalmazására.

A jogszabályt június végén fogadta el a parlament azzal a céllal, hogy növeljék az újrahasznosítható hulladék mennyiségét, valamint hogy felelősebb magatartásra neveljék a köztisztviselőket. Remélik, hogy a törvény alkalmazása nyomán kevesebb lesz a szemét, illetve többen megnézik, hogy mit és hová dobnak el.

"A törvény kötelezi az állami költségvetésből finanszírozott intézményeket, hogy a kijelölt határidőig biztosítsák a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét a székhelyükön. Azaz külön kell tárolni a papírt, a műanyagot és az üveget." - nyilatkozta Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

A törvény szerint hatvan napon belül minden közintézmény ki kell hogy dolgozza a maga intézkedéstervét. Minden irodában kötelező módon három szemétládát kell elhelyezni: kéket az eldobandó papír- és karton számára, sárgát a fémek és műanyagok, illetve zöldet az üveghulladék számára. A közintézmények ugyanakkor szerződést kell hogy kössenek egy arra jogosítványt szerzett vállalattal a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: